L’ong “Microcrèdits solidaris per l’Àfrica” treballa des del 2003 al Senegal per tal que les famílies puguin sortir de l’extrema pobresa mitjançant un crèdit que hauran d’invertir en un projecte productiu, seguint el model de Mohamad Yunus, premi Nóbel de la Pau 2005. El microcrèdit sols es proporciona a dones organitzades en petits grups (de 8 a 10) que mútuament es recolzen i solidaritzen.
Els primers 10 grups es van iniciar al barri de Sam-Sam (a 20 Km. de Dakar). Després es van ampliar amb 6 grups més i aquest últim any amb 4 grups més: un total de 170 dones. Els préstecs vénen detallats en el tríptic adjunt, com també el període i les etapes de les prestacions.
A partir del 2006 comencem al sud del Senegal a la regió de Casamance uns altres grups: 15 grups de 8 dones, i el 2008 a partir del mes de març 16 grups més i 2 grups més que ja funcionaven com a cooperatives (cria de pollets i cultius d’horts), cosa que fa que el nombre de beneficiàries ascendeixi a 270.
Tenim una llarga llista d’espera que podrem anar incrementant a mida que acabin el retorn dels préstecs com també depèn de l’ajuda que puguem rebre .
L’intent primordial és que a mesura que els grups van trobant camins de comercialització de llurs productes (conserves, lleixiu, begudes, venda de productes al detall, robes, cacauets elaborats, artesania, venda d’oli de palma , bunyols, llegums, verdures etc.) arribin al final de l’últim préstec (2 anys i mig) a organitzar-se en cooperatives i fins i tot formar un petit banc per tal de fer front al seu futur amb més seguretat i totalment independents (nosaltres “desapareixem” i ja podem començar amb nous grups)
El seguiment del projecte és a base de dues secretàries: una Christiane Diouf) al barri de Sam-Sam i una altra (Mareme Badji) al barri de Boucotte- ouest a la capital de Casamance (Ziguinchor). Amb elles sempre ens comuniquem per Internet i Skype . A part, cada dos anys ens traslladem als dos territoris per comprovar “in situ” la realització dels projectes. Tenim acumulat tot el material des del principi en cassettes i CDs. que estan a disposició dels socis i dels qui ens els sol·licitin. Disposem també de pag. Web “microcrèditsperafrica” . La nostra adreça, tel. i correu electrònic es troba en el tríptic adjunt.
Actualment comptem amb la col.laboració de 35 socis amb la quota anual de 50 € que ens permet subvencionar els sous de les dues secretàries i així podem disposar dels ingressos, quasi íntegrament en les beneficiàries dels crèdits. Les altres despeses (viatges, estades al Senegal, Internet,…) surten de les nostres butxaques.
Terrassa, 3 de novembre del 2008
El president
Necessites ajuda?