Volem compartir amb tots i totes els resultats d’un any de treball, projectes i activitats de sensibilització a Sam-Sam i a casa nostra. Tot està recollit en aquesta memòria 2017.
Uns resultats que es deuen a la col·laboració de socis i sòcies i persones que col·laboren amb la nostra entitat.  Volem destacar la gran tasca de la contrapart al Senegal: Regina, Ferran, Escola de Kalasans, Centre Femení, joves i la comunitat del barri de Sam- Sam 3 que amb la seva implicació han fet possible aquest resultats.
Els nostres projectes i actuacions estan situats al Senegal, en especial al barri de Sam –Sam3 ( Dakar). Els sectors d’actuació són: Aigua i Sanejament, Agricultura, Dones, Educació i Salut. Com hem dit anteriorment la gran part dels projectes es duen a terme a Sam –Sam3 volem afavorir la permanència de les famílies en aquest barri, que no hagin de desplaçar-se, respectant les seves cultures i mitjans de vida locals amb l’ objectiu de contribuir a la millora del barri i perquè les persones hi puguin viure amb dignitat.
En aquesta memòria 2017 presentem l’estat de comptes, la transparència i el treball dut a terme que ha contribuït a millorar la vida de la comunitat, i d’algunes famílies. Aprofitem per agrair als socis i sòcies i persones col·laboradores el vostre suport, i demanar-vos la continuïtat amb el vostre compromís per aconseguir un món mes just.
 

COMPTES I TRANSPARÈNCIA

Presentem els ingressos i les despeses que hem tingut aquest proppassat 2017:


 

PROJECTES 2017

Projecte de desenvolupament agrari  dins el Barri de Sam-Sam3.⦁ Projecte de desenvolupament agrari  dins el Barri de Sam-Sam3.

Drenatge de les aigües de zones inundades, arranjament i explotació d’un perímetre agrícola en benefici de la població del barri de Sam-Sam3 (Dakar-Senegal). Amb l’objectiu de donar suport a una part de la població a ser autònoma des del punt de vista econòmic i financer.
Aquest projecte el vàrem iniciar el 2016 (l’inici del projecte està reflectit a la memòria 2016) però degut a problemes climàtics vàrem tenir un retard en la finalització. El vam acabar i justificar a l’Ajuntament de Terrassa al setembre del 2017. Estem molt satisfets del resultat, com podeu comprovar a les fotos adjuntes. Les famílies implicades que el fan sostenible obtenen, actualment, recursos dels horts, verdures, pastanaga, tomàquets, albergínies, bissap etc. i així poder alimentar a llurs famílies i posterior venda als petits mercats del seu barri. Segons l’època de pluges o sequera hi planten diferents articles de conreu adients a la temporada i poden obtenir recursos durant tot l’any.
Són majoritàriament les dones i les llurs famílies que fan sostenible aquest projecte, els seus fruits han donat dignitat a un espai insalubre, han millorat l’autoestima de les famílies ja que els permet ser autosuficients en la seva vida diària.
Aquest projecte també ha contribuït al sanejament de l’espai ja que el terreny era un abocador d’escombraries. És un model per a les dues escoles del barri que, alhora, permet als alumnes aprendre el treball agrícola i avançar en l’educació sobre salut alimentària, sanejament, medi ambient i recursos econòmics.
Al maig del 2017 dues persones de l’ONG vàrem anar a Sam-Sam3 a fer el seguiment del projecte, vam comprovar l’estat de construcció, parcel·lació del terreny i la implicació de la comunitat( adjuntem fotografies) També adjuntem una entrevista de la Regina ( responsable contrapart del projecte al barri) i fotografies dels primers conreus i els actuals.
El cost del projecte ha sigut de 30.000€ amb una subvenció de l’Ajuntament de 20.000€ complementats per la aportació de 10.000€ per la nostra ONG.
 

Subvenció d’un àpat diari a 300 nens a l’escola de Kalasans

Aquest projecte el subvencionem des del 2014 atès que moltes famílies viuen en una situació límit i els nens i nenes arribaven a l’escola en dejú i el seu rendiment escolar baixava molt. Consisteix en un entrepà diari que conté nutrients necessaris per a la salut. Aquests esmorzars venen preparats per les alumnes de l’escola d’hostaleria del centre femení de SAM-SAM.
Aquest projecte fa 4 anys que el financem. Vàrem començar aproximadament amb 100 nens i nenes i hem anat augmentant el nombre progressivament , en el curs 2017 n’hi ha 300. Des de l’ONG hem valorat la necessitat de subvencionar aquest projecte prioritàriament, tenint en compte que cada any els nens i nenes que s’incorporen són nous a l’ escola.
Com hem dit abans aquests entrepans els preparen a l’escola de restauració del centre femení on també s’incorporen alumnes que reben coneixements sobre hostaleria i alimentació saludable. Tots aquests elements contribueixen a l’educació dels nois i noies.
La subvenció dels esmorzars del 2017 ha sigut de 8000€
 

Crèdit solidari per a la construcció d’una  granja de pollets i gallines

Aquest projecte també el vàrem iniciar 2016. Al juny del 2017 la producció d’ ous que varen pondre les gallines van ser de 300 a 350 progressivament.
Aquest ingressos han permès a la família autofinançar-se assumint les despeses diàries , però, hem de tenir en compte que cal comprar de nou una quantitat de gallines ponedores per aconseguir tenir ous per poder vendre tot l’any, ja que les gallines van disminuint el nombre d’ous que ponen, Això vol dir, probablement, un nou microcrèdit si no han tingut ingressos que els permeti fer una nova inversió de gallines.
Des de l’ONG també en vàrem fer seguiment a la visita del 2017 al Senegal . En aquest cas va ser a Saly.
 

ATENCIÓ A UN JOVE AMB UNA DISMINUCIÓ VISUAL

Des de l’ONG vam valorar contribuir a ajudar a un jove de Thies (Senegal) que arran d’un accident és va cremar el dos ulls. La Regina (Directora del centre femení de SAM-SAM) va contactar amb la clínica Barraquer on el van operar. Va recuperar una mica de visió i va tornar al barri. Havia de seguir un tractament i un seguiment oftalmològic que no va poder assumir ja que no té família, treball ni recursos. La conseqüència de tot això va ser la pèrdua de visió del dos ulls. La Regina va contactar de nou amb la clínica Barraquer per fer una visita mèdica, i ens va demanar a l’ONG si podíem assumir les despeses dels medicaments i l’estança.
Una petita comunitat “La Lluna” va aportar 277€ , la resta va anar a càrrec de l’ONG 850€ inclòs 6 mesos de medicació.

ACTIVITATS SENSIBILITZACIO 2017

Participació a la Fira solidària de l’ajuntament de Terrassa en el marc de la festa major de la ciutat. Gran participació d’entitats on tots vàrem poder mostrar els projectes i els productes artesans dels diferents països als ciutadans i ciutadanes.
També en el marc de la festa major  de Torre Fontaubella, dins de la Fira solidaria de Fontaubella i  a la Fira solidaria de Marçà vàrem participar amb un estant  dels nostres productes i projectes amb gran participació.
Venda de loteria de Nadal:  Els recursos obtinguts de la venda de la loteria de Nadal 2017 va ser 500€
Caminada Solidària per SAM-SAM organitzada pel CENTRE EXCURSIONISTA DE TERRASSA. Gran afluència de públic, amb més de 250 persones en un ambient festiu i de Solidaritat.
Concert solidari a la Nova Jazz Cava de Terrassa: En aquest concert vam comptar amb la presència de la Regina responsable del centre femení de SAM-SAM i una de les responsables del seguiment del projecte dels horts. Va poder transmetre a tots els assistents la realitat del barri. Gran participació de gent solidària.
 
 
Podeu descarregar-vos la memòria sencera en pdf en aquest enllaç (4,39MB)
 

Necessites ajuda?